Health from the Future

παγκρεας

Είναι αποτελεσματική σε ζώα και ξεκινούν δοκιμές της σε ανθρώπους -εκτιμάται ότι θα είναι ευρέως διαθέσιμη σε μια δεκαετία.Ο Στιβ Τζομπς ήταν ένα από τα θύματα του άκρως δύσκολου στη θεραπεία καρκίνου του παγκρέατος

Λονδίνο

Μια θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος – μια από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου – βρίσκεται στον ορίζοντα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι βρήκαν ένα φάρμακο το οποίο θα «εκριζώνει» τη νόσο μέσα σε μόλις μια εβδομάδα!

Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και έτσι συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον πολύ προχωρημένος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συγκεκριμένη μορφή έχει μια από τις χειρότερες προγνώσεις.

Το προστατευτικό φράγμα των όγκων

Οι ειδικοί προσπαθούν επί μακρόν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του παγκρέατος μέσω της ανοσοθεραπείας – εκμεταλλευόμενοι δηλαδή το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών. Ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν έχουν στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τα καρκινικά κύτταρα καλύπτονται με μια χημειοκίνη (πρωτεΐνη που συνδέεται με φλεγμονώδεις διεργασίες) και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα γύρω από τους όγκους.

Τώρα οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Cancer Research UK Cambridge έκαναν μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου. Είδαν ότι ένα καινούργιο φάρμακο που ονομάζεται AMD3100 – ουσία γνωστή ως πλεριφαξόρη – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει τον σχηματισμό της πρωτεΐνης και να διασπάσει το «περίβλημα» του καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά είναι σε θέση να εξολοθρεύσουν τους όγκους.

Μέχρι στιγμής το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ωστόσο τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές του σε ανθρώπους και ίσως μια θεραπεία για τον άνθρωπο θα είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

ΠΗΓΗ: TO BHMA science

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=555095

Leave a comment

Tag Cloud