Health from the Future

aspirin1_200x100

 

Εως και 1.000 ζωές θα μπορούσε να σώσει στην Ελλάδα κάθε χρόνο η καθημερινή λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης, καθώς η προληπτική της δράση δεν περιορίζεται μόνο στα καρδιαγγειακά, αλλά επεκτείνεται και στον καρκίνο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL), η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε μικρές ποσότητες μετά την ηλικία των 50 ετών και για δέκα χρόνια, φαίνεται ότι μειώνει έως 35% τους καρκίνους του εντέρου, του οισοφάγου και του στομάχου. Στο ίδιο πλαίσιο ανακάλυψαν πως υπάρχουν ενδείξεις, αλλά λιγότερο ισχυρές, ότι μειώνει και τους θανάτους από εκδήλωση καρκίνων του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν στη μελέτη τους ότι όποιος θέλει να εφαρμόσει την προληπτική θεραπεία, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί τον γιατρό του, διότι υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα, που μπορεί να είναι θανάσιμη.

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», όπου εξηγούν ότι για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα ανέλυσαν 200 μελέτες για τα οφέλη και τους κινδύνους από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, τα οφέλη της είναι πολύ περισσότερα από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει. Για την ακρίβεια, υπολόγισαν και βρήκαν ότι για κάθε 1.000 άτομα άνω των 50 ετών που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη επί 10 χρόνια, θα έχουμε 16 λιγότερους θανάτους από καρκίνο, έναν θάνατο λιγότερο από έμφραγμα, αλλά δύο επιπλέον θανάτους από αιμορραγία του πεπτικού συστήματος.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό σε αριθμούς σημαίνει πως εάν όλοι οι Βρετανοί ηλικίας 50 έως 64 έπαιρναν μια μικρή ποσότητα ασπιρίνης την ημέρα και για διάστημα 10 ετών, τότε σε 20 χρόνια θα αποφεύγονταν 130.357 θάνατοι από καρκίνο και 9.473 καρδιακά επεισόδια που θα οδηγούσαν σε θάνατο.

Εντούτοις, η λήψη ασπιρίνης από το σύνολο του πληθυσμού θα προκαλούσε στο ίδιο διάστημα 18.000 θανάτους λόγω αιμορραγικών επεισοδίων.

Ο βρετανός επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Επιδημιολογίας στο QMUL, δρ Τζακ Κιούζικ, προτείνει ανεπιφύλακτα σε όλους τους υγιείς ενηλίκους άνω των 50 ετών να παίρνουν καθημερινά 75 μικρογραμμάρια ασπιρίνης και για διάστημα δέκα ετών.

Ωστόσο, δεν συστήνει σε κανέναν να αρχίσει την προληπτική θεραπεία δίχως να έχει συνεννοηθεί με τον γιατρό του. Κι αυτό διότι «αν και υπάρχουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, η ασπιρίνη είναι το πιο σημαντικό φάρμακο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προληπτικά για να μειώσουμε τον καρκίνο, έπειτα από τη διακοπή του καπνίσματος και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επίσης, είναι η πιο οικονομική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και αυτός παίρνει εδώ και τέσσερα χρόνια ασπιρίνη.

Η νέα μελέτη κατέδειξε επίσης ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης προστατεύει από τον καρκίνο για αρκετά χρόνια ακόμη και μετά τη διακοπή της, καθώς και ότι ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας αυξάνεται όσο μεγαλώνει κάποιος, γι’ αυτό και προτείνεται η διακοπή της λήψης της έπειτα από δέκα χρόνια. Οι ειδικοί διευκρινίζουν επίσης πως η ασπιρίνη δεν ενδείκνυται ειδικά για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, όπως οι πάσχοντες από διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος κ.ά.

Πάντως, ο μηχανισμός δράσης της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Ενα από τα σενάρια είναι ότι μειώνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, δηλαδή κυττάρων του αίματος που εμπλέκονται στον μηχανισμό δημιουργίας θρόμβων. Τα αιμοπετάλια εμπλέκονται στη λειτουργία της μετάστασης των όγκων και προστατεύουν στη διαδικασία της εξάπλωσής τους. Αλλο ένα σενάριο είναι ότι η ασπιρίνη μειώνει τη φλεγμονή, η οποία επίσης συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=19898&la=1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: